39. Årgang november 2017


Bonnet Gymnastikforening


Den nye varmepumpe, som Jysk Energi havde sponsoreret, giver en dejlig varme og har gjort Bonnet Gymnastikforenings klubhus mere anvendeligt i den kolde årstid. Vi kan mærke, at indeklimaet er forbedret og glæder os til en reduceret varmeregning. Vi meget taknemmelige for denne sponsorat.

Med venlig hilsen

Bonnet Gymnastikforening
Julemarked

Lemvig Kompetenceværksted
Bøgelundvej 50, Bonnet
7620 Lemvig

Tirsdag d. 5. december
KL.10:00-17:00


Kom og nyd julestemningen og se vores nye lokaler.

Der vil være salg af julepynt, de korationer m.m.

I kantinen vil man kunne købe Kaffe/te og æbleskiver
Når tårnet falder


vil vi markere det med en sammenkomst i klubhuset, hvor vi byder på en forfriskning til børn og voksne. Datoen kender vi ikke, derfor afholdes arrangementet sidst på eftermiddagen, den dag "Kloen" sættes i betonen øverst oppe. Vi informerer bredt, når vi kender tidspunktet, men ellers: Hold øje med tårnet!Klubhuset

Der har den seneste tid været nogle arrangementer i Klubhuset på Bonnet Stadion, og det er meget glædeligt. Huset er velegnet op til 20-25 spisende personer, som det var tilfældet til Måneskinsturen, men der afholdes også møder med 4-5 deltagere. Ikke kun foreninger, men også private, kan leje huset. Det er også muligt at leje ud af huset, det gælder borde og stole, stort køleskab, lagkagekøler samt service til 40 kuverter. Henvendelse ang. leje til Peter, 3042 9348, øvrige bestyrelsesmedlemmer i idrætsforeningen er Arne Agerbo og Preben Larsen.
Vi opfordrer til at støtte Klubhuset, enten ved at være støttemedlem og/eller smide lidt penge i sparegrisen, når man er på besøg i huset.

Vi ses i Klubhuset

PS: Stor tak til Egon, som også i år har klippet græsset ved huset og langs Rammevej.Julemanden kommer


med toget til Bonnet søndag d.3. december kl. 11.00

Mød op i god tid på perronen, så vi er mange til at modtage ham.

Vi følger ham til det store juletræ, hvor vi danser og synger, inden han deler ud af godteposer til børnene.

Vi slutter af i klubhuset med en forfriskning til de voksne.

Bemærk: bankospil afholdes ikke om eftermiddagen denne søndag.Lillejuleaften, lørdag d. 23. december kl. 19.30

mødes vi, som tidligere år, ved juletræet og synger julen ind.

Vi slutter af med en lille forfriskning, evt. indendørs i klubhuset.Genbrugsladen lukket midlertidig


Vi åbner igen, når nedrivningen er afsluttet. Hold derfor øje med skiltningen ved DLG, Facebook eller Bonnet-it. Har du ærinder i Genbrugsladen, f.eks. leje af trailer, stole og borde, eller ønsker at aflevere store mængder pap og papir, er det muligt at få adgang.
Til Borgere i Bonnet

Integrationsforeningen søger frivillige, der kan være med til at
Snakke-dansk med flygtninge, der går på
Kompetenceværkstedet i Bonnet
Onsdage kl. 10-12


Integrationsforeningen i lemvig har et godt samarbejde med lemvig Kommune. Et af tiltagene er at tilbyde snakke-dansk mulighed eller lektiehjælp-mulighed om onsdagen i Bonnet. Alle flygtningene går på sprogskole i Holstebro 2 dage om ugen og skal være på jobværkstedet i Bonnet de andre dage, ind til der findes en praktikplads til dem.

De voksne flygtninge har ikke mange muligheder for at snakke dansk med danskere, for på sprogskolen går de i klasse med hinanden, og hjemme skal de tale deres eget sprog med børnene for at holde sammen på familien. Børnene er i dansk børnehave eller skolemiljø 5 dage om ugen i mange timer, mens de voksne ikke har samme betingelser.

Integrationsforeningen tilbyder derfor lektiehjælp for de voksne på Christinelystskolen en gang om ugen og de senere år også onsdag formiddag på jobværkstedet nu i Bonnet, hvor flygtningene har pligt til at være.

Der kræves ikke andet af os frivillige end at vi har lyst til at snakke-dansk med flygtninge, der er nybegyndere og for hvem alt er nyt og flygtninge der allerede kan en del dansk. Vi beder dem om at tage deres opgaver med fra sprogskolen og så bliver det en slags lektiehjælp. Alt det nære, med mad, bolig, tøj, transport er emner, som alle begynder med. Man skal kunne beskrive billeder, stille spørgsmål m.m. Vi synger ofte sange på dansk, og vi snakker om familie og traditioner.

Vores motto er "Hvem er du og hvem er jeg, det er bare dig og mig."

Det er ikke nødvendigvis de samme flygtninge, der er der hver onsdag, idet nogle kommer i praktik og andre har bestemte aftaler. Jo flere frivillige, der kan være med en sådan onsdag fra 10-12, jo mindre grupper kan vi fordele os i og få snakken i gang og jo mere kan den enkelte flygtning få sagt noget. Vi frivillige skriver os på de onsdage vi kan være med på en liste. Det forventes ikke at man kan hver onsdag, som frivillige bestemmer man selv hvornår man kan.

Det vil være fint, hvis folk i Bonnet har lyst til at være med i denne opgave og dermed bakke op om de mennesker, der nu er flyttet ind på jeres gamle skole.

Kontakt: Gunvor Fink, Møller mobil 61772633
Eller: Britta Hertzum, mobil 42473553
Dette nummer af Springbalsaminen skrives, mens de første aktiviteter er i gang, det trykkes derefter, og yderligere nogle dage senere bliver bladet omdelt - så når det læses, er en stor del af nedenstående historie. Det skal dog ikke hindre os i at bringe et indlæg om:
Sporarbejde i Bonnet

Som mange nok har lagt mærke til, er der blevet kørt en del materialer til Bonnet det sidste stykke tid. Der ligger nu ca. 2.000 tons skærver, og der kommer, i løbet af et par dage, ca. 1.100 betonsveller, samt nyt tømmer til begge sporskifter. Alt dette og meget mere skal bruges til at ombygge spor 1 og spor 2 her i Bonnet. Allerede tirsdag den 14. og onsdag den 15. november starter vi med udskiftning af tømmer i begge sporskifter som skal gøres i dagtimerne. Fredag den 19-11 fra kl. 19.15 og hele weekenden til mandag morgen arbejdes der i døgndrift på spor 1. Den følgende uge vil der arbejdes videre med spor 2. Vi håber, at dette er færdig inden den efterfølgende weekend. Natten mellem den 24. og 25. november kører der stoppemaskine i spor 1 og i overkørslen på Bonnetvej/Rammevej. Overkørslen bliver pillet op kl. 15 den 24. og kan først benyttes igen kl. 17 den 25. Natten mellem den 25. og 26. kører stoppemaskinen i spor 2. Der vil blive indsat togbusser på udvalgte afgange, som kan ses på mjba.dk eller 'Midtjyske Jernbaners facebookside. Midtjyske Jernbaner beklager naturligvis de støjgener, som alt dette arbejde vil give.
Mvh. BjarneJule-Banko i Lemvig Kompetenceværksted

Søndag d. 10 dec.kl. 14


I år foregår Bonnets årlige julebanko på Lemvig Kompetenceværksted ( den gamle friskole)

Der er masser af plads i salen, så tag familie og venner med til en hyggelig eftermiddag.

Traditionen tro spilles i et tempo, hvor alle kan være med.

I pausen vil der være salg af gløgg, æbleskiver, kaffe, kage, øl, sodavand samt amerikansk lotteri.

Vel mødt til en hyggelig og traditionsrig eftermiddag.

Hilsen

Bonnet Borger og Håndværkerforening
Nyt fra Familie & Samfund Bonnet

Siden sidst:


Vi havde en dejlig aften hos Erna og Anders Poulsen den 26. september, hvor Erna fortalte om anorexi og Anders viste sit traktormuseum. Der var 22 deltagere.

Årets sidste arrangement er et virksomhedsbesøg:

Torsdag, den 23.11.17 kl. 19.00

Virksomhedsbesøg Vand borg Karrosseri

og Jette Bundgaard fortæller om Team Rynkeby


Sted: Merkurvej 4,7620 Lemvig

Tilmelding senest 16. november

For yderligere informationer og/eller tilmelding kontakt
Kaja på tlf. 30 29 01 25 eller
Birthe tlf. 23 34 85 90

Årets første arrangement kunne være julegaven til manden eller kvinden i dit liv:

Fredag d. 19. januar 2018 kl. 18.00

Tarteletfest
med 3 retter mad & amerikansk lotteri & Vinsmagning af kvalitetsvine (4 rød- og 2 hvidvine) ved GOLAN Vin

For yderligere informationer og/eller tilmelding kontakt
Kaja på tlf. 30 29 01 25 eller
Birthe tlf. 23 34 85 90
Sted: Klubhuset i Bonnet, Rammevej 7

Pris 250 kr pr kuvert - Betaling ved tilmelding senest 11. januar 2018 til konto 7730 754 72 63

Alle er velkommen. Der er plads til ca. 25 deltagere, så det er først til mølle princippet, F&S medlemmer har fortrinsret.

For yderligere informationer og/eller tilmelding kontakt
Kaja på tlf. 30 29 01 25 eller
Birthe tlf. 23 34 85 90
Bonnet Lokalarkiv er for tiden "lidt" hjemløs

Den store nedrivning af DLG i Bonnet er i fuld gang, og i den forbindelse er vi i en periode uden, lys, varme og vand på arkivet.

Vi har været så heldige, at Bonnet Gymnastikforeningen velvilligt har stillet deres nyrenoverede klubhus til rådighed for vores arrangementer. Vi kan desværre ikke tage alle vores arkivalier med dertil, men vi vil prøve så godt som overhovedet mulig hjælpe og modtage arkivalier fra jer.

Den 7. november havde vi vores første arkivaften i klubhuset hvor vi modtog 10 gæster.

På arkivernes dag 11. november, var Emnet Ta' selv bord. Vi har gennem årene modtage mange skrifter - bøger- billeder, især fra vores børnehave. Og da vi ikke på arkivet kan bruge dem alle, synes vi at vi ville give muligheden for, at det kunne komme andre til gode.

Vi var spændte på om vi fik besøg, om vores gæster kunne finde vej til klubhuset. Men den bekymring var ubegrundet. Klubhuset duftede af frisk brygget kaffe og nybagt kringle, og der blev hygget og snakket.

Vi havde 14 besøgende, det var hyggeligt at så mange kom forbi og nogle af de MANGE MANGE billeder fra børnehaven kom vi også af med. Vi har stadig et par tusinde, tror vi? Så kom endelig!

Tak for opbakningen.

Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om hvornår vi er tilbage på arkivet, men vi skal nok prøver at holde jer orienteret så godt vi kan .

Vi er blevet spurgt om julehyggen.

Selvfølgelig holder vi jul som vi plejer, uanset om det bliver på arkivet eller i klubhuset.

Tirsdag den 5. december 2017
kl.19.00
Julearrangement med glögg,
julekager og selvfølgelig
konkurrence.

Ingen tilmelding.


Venlig hilsen
Kirsten & BirtheJul i Bonnet - for 25 år siden


I Springbalsaminens novembernummer anno 1992 kunne man læse følgende om Borgerforeningens julearrangementer:

"Søndag den 20/12 kl ca. 15.00 kommer Julemanden til Bonnet Station. Først danser vi om juletræet og synger et par af de kære julesange. Derefter går vi op til Bonnet Nærkøb, som er vært med et glas glögg. Til sidst går vi ud til Bonnet Installationsforretning, som også byder på lidt mundgodt. Desuden vil Edith og Jens Peter udtrække vinderen af det annoncerede julelotteri.

Lillejuleaften kl. 20.mødes vi igen ved juletræet og synger julen ind under ledelse af de vagthavende vægtere. Bagefter serveres et glas glögg i klubhuset"

Borgerforeningen stod også dengang for juleudsmykningen. som foruden juletræet (som stod ved Stationen, cirka der hvor Bonnet Mosevej starter) omfattede en masse lamper, der blev opsat i lygtepælene i hele byen - gittermaster på Bøgelundvej og gamle træmaster på Bonnetvej og Rammevej. Det var et kæmpearbejde at sætte dem op og holde dem ved lige.

Vægterne var også aktive dengang. Hver aften fra 16/12 til 27/12 gik de i byen og sang vægterviser i tidsrummet 20.15 til 22.00

Mogens Olsen
"Jul i Arkivet"

Julehygge på Arkivet


Tirsdag den 5. december 2017

k1.19.00
Julearrangement med glögg,
julekager og selvfølgelig
konkurrence.

Ingen tilmelding.
Håndarbejdseftermiddag i Bonnet

Den første fredag i hver måned er der mulighed for at finde strikketøjet, hækletøjet og snakketøjet frem og mødes med andre håndarbejdsglade Bonnetboere til en hyggelig eftermiddag. Hank op i naboen eller genboen, der er plads til flere.

Vi mødes igen fredag, den 1. december kl. 15.00 - 17.00 i Bonnet Gymnastikforenings nu dejlig lune klubhus.

Medbring selv kaffe/te.

Alle er velkommen - ingen tilmelding
Billed-aften
23.januar 2018 kl. 19.00
STED OFFENTLIGØRES SENERE.


Vi har fået mange nye billeder fra Bonnet og omegn. Vi vil glæde os til at fortælle om og vise jer ca. 80 af dem.

Pris inc. Kaffe og kage
Medl: 40 kr.
Ikke medl: 60 kr.

Tilmelding senest d. 18.1.18
Kirsten 30 35 7403 - Birthe 23 34 85 90
Mød mig i mørket

Om aftenen 4. november vandrede knap 40 formummede skikkelser, nogle med lommelygter, rigtigt mange med fornuftige gummistøvler, en tur rundt på naturstien. Vi tog ruten mod uret og i mørke med meget lidt måne-lys, og hørte uhyggelige fortællinger undervejs. Peter Flansmose var gruppens kyndige og myndige guide, som underholdt med historier om de væsner som man før i tiden frygtede ved moserne, ikke mindst de forførende ellepiger der ved nærmere eftersyn var hule i ryggen. Og når de blev til gamle ellekoner, så krævede det snarrådighed at kunne løbe fra dem. Ja, vi fik masser af gode råd til hvordan man kan undgå at blive taget af de underjordiske, og både voksne og børn lyttede opmærksomt efter. Grundlæggende handler det om at blive på stien, både i den ene og den anden betydning. Til slut fik vi en naturlig forklaring på det hele, og kunne ånde lettede op. For selvfølgelig er mosekonebryg f.eks. blot et fænomen der opstår hvor koldere luft møder varmere jord/mose.

På den sidste del af turen fik vi en ide om hvordan landskabet, som blev skabt under istiden, var hjemsted for farlige dyr som vores forfædre måtte prøve at undgå på sådan en mørk novemberaften: sabeltigre, mammutter, og langhårede næsehorn.

"Civilisation" lød det begejstret fra en deltager da vi atter kom under gadelygterne, og vi gik frejdigt det sidste stykke til vi igen nåede Erik Smeds stenskulptur Mosekonen. Knap 40 gik turen, knap 30 vendte forbi klubhuset. Forhåbentligt fik de sidste ikke kolde fødder - og forblev ud hos mosekoner, lygtemænd og ellefolk? I klubhuset var der tiltrængt proviantering at få, inden vi skulle helt hjem: en herlig tallerken varm suppe, og minsandten ... Mogens Olsens hjemmebryggede øl med kraft og smag, som mosekonens tågehalløj ikke kan konkurrere med. Derefter kaffe og lækker kage.

Tak til Christina Larsen og Karin Flansmose for at skabe vores helt eget Bonnet-format som en del af kampagnen Move for Life. Som flere sagde: "Det her er godt nok skørt, men også sjovt". Mere af det!

Jane NielsenSidste frist for stof til næste nummer:


© Bonnet og Omegn - Webmaster: Peder Flansmose